Neem contact op
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch

De oranje draad

Terugkijkend naar de vele fijne vakantiejaren blijkt daar geen rode, maar een oranje draad te lopen. Graag wil ik daar iets over schrijven nu het geheugen nog werkt.

Nu ik achter de laptop zit en terugblik, blijken het toch de mooiste vakantiejaren te zijn geweest. Simpel, goedkoop en te doen met het tweedehandsautootje. De eerste Paradiso-rit was naar Frankrijk met de Paradiso van een vriend, die me dit aanraadde. ‘Makkelijk op te zetten, te doen met de auto en je kan onderweg zo slapen op de tolweg.’ Ja, dat kon nog in de jaren zeventig! Na aanhangerrijles te hebben gekregen van m’n zwager, die een taxibedrijf had, besloten we het maar te wagen.

 

Op naar Frankrijk met de kinderen en uiteraard met de hond. Na Parijs de Paradiso opzetten op de tolweg om daarna met mijn zoon naar de vrachtauto’s kijken. En: uiteraard gaan mijn vrouw en dochter de benzineshops bezoeken. Dan slapen en de andere dag: pootjes omhoog, het dak naar beneden en op naar de camping!

 

Bij aankomst hadden we bekijks met de Paradiso. De vele Fransen wilden wat graag helpen om de Paradiso op zijn plek te zetten toen bleek dat de achteruitrij-lessen van mijn zwager toch niet echt bleken te werken. Gelukkig is de Paradiso verplaatsen eigenlijk net zo snel even met de hand te doen.
De vakantie verliep prima! De kinderen genoten en de hond genoot ook want die had zijn eigen plekje onder de tafel. De voortent hebben we eigenlijk nooit opgezet.

 

Al die jaren dat we met de Paradiso vouwcaravan op de camping aankwamen, trokken we de aandacht met het oranje geval. Luxe homecars, caravans, tenten: het was zo gewoon. Bij onze Paradiso kwam iedereen altijd even kijken, tot de campingeigenaren toe. Bij de voetbalkampioenschappen kleurden de Nederlanders alles oranje. Nou, die moeite hoefden wij niet te doen.

 

De laatste vakantie met de Paradiso is, als ik dit schrijf, vijf jaar geleden en ik denk er altijd met plezier aan terug. Ik kan er nog wel uren over schrijven maar ik denk dat het gaat vervelen. Mij verveelde de Paradiso echter nooit. Terugkijkend op al die vakanties, de avonden dat ik voor de Paradiso zat met een glas wijn en mijn hond die meldde dat het slaaptijd was….

Dan denk ik ‘Paradiso je was de oranjedraad in ons vakantieleven’.

 
Familie Elverding